Kola med vanilj & havssalt

Kola med vanilj och havssalt

#
 

På Bilden ser du hur du kan använda våra Drinkunderlägg på ett smart sätt.

Tipset kommer från bloggen:

logo

Kola med vanilj och havssalt

  • ca 50 kolor
  • 170 g glykos
  • 250 g socker
  • 80 g smör
  • 2 dl grädde
  • 0,5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 0,5 tsk havssalt
  • flingsalt att strö på toppen

Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.

Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.

Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.

Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.

Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 124°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.

Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20x20 cm. Låt svalna någon minut och strö över flingsalt.

Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Recept: Pärlans Konfektyr

« Tillbaka till alla recepten

 
 
ulrika

Jag heter Ulrica och det är jag som driver bloggen
“Från sött till salt”.

Bor med man och en liten dotter i Göteborg. Älskar köksprylar, att äta sötsaker och har ett på tok för litet kök. Brottas med behovet att laga pastellfärgade bakverk utan allt för många otäcka tillsatser. Rodnar glatt när en vän kallar mig för Guldhedens Nigella, det tar jag som en stor komplimang.

Besök gärna min blogg ››

Vill du samarbeta med oss?

Skicka ett mail till oss och berätta för oss vad du gör och vad du vill dela med dig av.