Halstrad lax med Norigördel och sesamstekta edmamebönor på belugalinsbädd

Halstrad lax med Norigördel och sesamstekta edmamebönor
på belugalinsbädd

#
 
#
 
#
 

Tipset kommer från

logo

Det här behöver du:

  • Färsk lax
  • Noriblad med perforering
  • Edmamebönor (gröna sojabönor)
  • Belugalinser (svarta smakfulla linser som påminner om Belugakaviar till utseendet)
  • Gome Wakame (tångsallad)
  • Sesamolja
  • Skånsk kallpressad kravmärkt rapsolja från Gunnarshög Österlen.
  • Salt och peppar
  • Svarta och vita (gula) sesamfrö.

Så här gör du:

Färsk lax skäres i 1.5-2 cm breda skivor med skinnet på. Halstra 2 min på varje sida. Salta och peppra ( här svartpeppar). Låt ligga kvar i stekpanna och svalna.

Koka upp vatten enligt anvisningar för belugalinser. Häll ner belugalinserna och låt sjuda 6 minuter. Ta av från platta och låt stå och dra i 6-7 minuter. Vänd ner lite salt. Häll av kokvattnet och lägg i en bunke, smaka av med salt och peppar samt lite rapsolja, så de blir blänkande och lena med fin smak. Arrangera linserna på Dunis silverfat.

Edmamebönor steks lätt i stekpanna med rapsolja och sesamolja och salt. Vänd och se till att de bara vänds utan att ta färg. Häll på fatet vid linser.

Lyft upp laxbitarna. Bryt noribladen längs perforeringen och lägg en remsa runt varje laxbit som en gördel. Lägg laxbitarna på belugalinserna och arrangera små toppar av tångsalladen (Gome Wakame) ovanpå laxen. En härlig sallad att njuta med vaktelägg, paprikaaioli och ärtskott!


Vaktelägg är en delikatess. De små spräckliga vackra äggen är en njutning och en perfekt munsbit för buffén. Här med en het paprikaaioli och späda ärtskott.

Det här behöver du:

  • Dunis buffekoppar
  • Vaktelägg
  • 1 kruka ärtskott
  • 4 Äggulor från hönsägg (gärna ekologiska)
  • 2-2,5 dl Gunnarshögs kallpressade rapsolja
  • Rostad röd paprika 2 st
  • 1-2 mak Sambal oelek
  • Rökt rapsolja (finns att köpa på Östra Grevie)
  • 2 Vitlökar
  • 2 msk Citronsaft från färsk citron
  • Salt

Lägg vakteläggen i en liten kastrull med kallt vatten, koka upp. Efter 2 minuters kokande sköljer du äggen i kallt vatten.

Lägg ärtskotten som ett rede i varje kopp. Den lilla kopphalvan till aiolin!

Rosta röda paprikabitar på stekpanna med salt och lite rapsolja. Låt svalna.

Mixa äggulor, citronsaft, vitlök, sambal oelek paprikor och tillsätt rapsoljan lite pö om pö. Smaka av med salt.

Vill man ha en rökig smak tillsätter du östra grevies rökta rapsolja istället för kallpressad rapsolja.

Lägg i de små kopparna.

Recept: Soniya

« Tillbaka till alla recepten

 
 

Vill du samarbeta med oss?

Skicka ett mail till oss och berätta för oss vad du gör och vad du vill dela med dig av.